op 01 apr 2020

Vandaag heeft de Vlaamse Regering een nieuwe belangrijke steunmaatregel aangekondigd. Hieronder lichten we deze maatregel toe.

Ondernemingen en zelfstandigen die niet onderworpen zijn aan een verplichte sluiting (en in welk geval er aanspraak zou kunnen worden gemaakt op een hinderpremie, zie verder hier), maar door de beperkende federale maatregelen wel een groot omzetverlies lijden, kunnen binnenkort een compensatiepremie van 3.000,00-EUR aanvragen.

Het maakt hierbij niet uit in welke sector(en) de ondernemer actief is. Wel dient men een omzetverlies te hebben van minstens 60% in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Daarenboven kunnen er maximaal 5 premies per onderneming worden toegekend in het geval dat de onderneming meerdere exploitatiezetels heeft.

Zelfstandigen in bijberoep kunnen ook beroep doen op deze premie. Zij kunnen genieten van een premie van 3.000 EUR, indien zij – in normale omstandigheden – sociale bijdragen betalen zoals een zelfstandige in hoofdberoep. Zelfstandigen in bijberoep die een inkomen hebben tussen 6.996,89 EUR en 13.993,78 EUR kunnen genieten van een compensatiepremie van 1.500 EUR. Zelfstandigen in bijberoep die hun werk combineren met een job als werknemer en waarbij hun inkomen voor minstens 80% voortkomt uit deze job, komen niet in aanmerking voor de premie.

Voor starters wordt er, voor de bepaling van het omzetverlies, een vergelijking gemaakt met het neergelegde financieel plan.

Vzw’s kunnen ook genieten van de compensatiepremie, onder voorwaarde dat ze minstens één voltijdse werknemer in dienst hebben.

Het is momenteel nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen. Er is een online toepassing in ontwikkeling.

Wij houden u op de hoogte!

 

Arkalis – Partners in law


Actueel tot 1 april 2020


Bron: vlaio.be/nl/nieuws/compensatiepremie-voor-ondernemers-die-zwaar-omzetverlies-hebben